perjantai 12. elokuuta 2016

Ravinnerikkaasta nokkosesta on moneksi

Nokkosesta löytyy hivenaineita niin paljon, että pilleripurkkeihin ei tarvitsisi kurkistaa, jos sitä joka päivä söisi. Itse kerään kuivatettavat nokkoset yleensä alkukeväästä, jolloin versot ovat pieniä. Tänä kesänä ehdin kerätä vasta viikko sitten, mutta onneksi löysin vielä uusia versoja. Vanhoista versoista voi kerätä myös latvoja. Keräämisen jälkeen laitoin nokkoset leivinpaperin päälle ja pellille.
Nokkoset ovat nyt kuivuneet saunassa viikon ja ovat valmiit murustettaviksi purkkiin.
Tätä silppua heitän talvella keitettyjen keittojen ja kastikkeiden sekä erilaisten patojen sekaan.


Jos tuoreesta nokkosesta tekee ruokaa, se olisi hyvä ryöpätä. Itse keitän 10 min ja heitän keitinveden pois. Sen jälkeen nokkosmössön voi silputa vaikka nokkoslettuihin, -kastikkeeseen tai -keittoon. Nokkoset kerään aina saksilla, ilman hanskoja. Saksilla vain nappaan kiinni ja tiputan astiaan.

Nokkosesta haudetettu vihreä tee on todella aineenvaihdunnan liikkeelle laittavaa. Teehen laitan kesällä tuoreita nokkosia kattilan pohjalle ja kaadan päälle kiehuvaa vettä ja haudutan kannen alla 10 min. Olen kuullut suositeltavan tähän käyttöön emalikattilaa. Talvella haudutan nokkossilppua. Nokkosteetä ei siis tulisi keittää, vaan hauduttaa!

Myös kukkaset ja kasvit mm. kesäkurpitsa rakastavat nokkosta. Laitan nokkosia likoamaan veteen muutamaksi päiväksi ja sitten on ravinnerikas vesi valmista käytettäväksi!

Maukkaita terveyshetkiä nokkosen parissa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti